Diş Eti Hastalıkları ve Tedavileri

Diş eti hastalığı nedir ? Korunmak için neler yapabiliriz? 

Diş eti hastalıkları ve  dişleri destekleyen dokulardaki hastalıklar (çene kemiğini ilgilendiren hastalıklar) en az çürük kadar önemli diğer bir ağız boşluğu hastalıklarıdır. Diş eti ve çevre doku hastalıkları genetik yatkınlık, yaş, sistemik hastalıklar ve lokal faktörler gibi pek çok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir ancak dişeti hastalıklarının şiddeti ‘mikrobiyal dental plak’ olarak adlandırılan ve farklı tipte milyonlarca mikroorganizma içeren bir plak tabakası ile doğru orantılıdır. 

Gün içerisinde dişlerin üzerinde kendiliğinden biriken mikrobiyal dental plak ya da eski adıyla bakteri plağı ancak ve sadece diş fırçalayarak ağızdan uzaklaştırılabilir. Eğer diş fırçalama düzenli bir şekilde yapılmıyor ise bu plak dişler üzerinde birikerek asit üretmeye başlayacaktır. Plak bakterilerinin ürettiği asit hem dişler hem de diş etleri üzerinde yıkıcı bir etki yaratacaktır.

Plak asitleri diş etlerini tahriş edecek, diş etleri de buna iltihabi bir cevap verecektir. En basit haliyle dişlerin fırçalanması sırasında kanamalarla başlayan basit diş eti iltihabı eğer tedavi edilmezse şişmiş, kızarık, kanamalı ve daha ileri safhalarda da dişlerin sallanmalarına yol açan şiddette bir dişeti hastalığı haline gelebilir.

Diş eti hastalıkları tedavi edilmezse çene kemiğinde iltihabi durum oluşmasına ve dişlerin kaybına yol açabilirler.
Dişeti hastalıklarının büyük çoğunluğu kroniktir. Uzun bir sürede oluşurlar ve tedavileri de uzun bir süreci kapsar. Sadece ağız içerisini değil tüm vücudu ilgilendirecek sonuçları olabilir. Literatürde tedavi edilmeyen diş eti hastalıklarının damar sertliği, koroner kalp hastalıkları ve hamile kadınlarda prematüre doğum riskini artırdığına dair çalışmalar vardır.

Eğer sistemik bir hastalık ya da kalıtımsal bir yatkınlık yoksa diş eti hastalıklarının büyük çoğunluğu sağlıklı bir diyet, düzenli diş fırçalama ve  diş hekimi ziyaretleri ile büyük ölçüde engellenebilir.