Diş çürüğü mikrobik bir hadisedir. Ağız ortamında bebeklikten itibaren birtakım bakteriler kolonize olmaya (kümeleşmeye) başlarlar. Bu bakteriler öncelikle anneden, çocuğun bakıcısından ya da aile bireylerinden çocuğa bulaşır. Bu bulaşma genellikle ilk aylarda bebeğin beslenmesi sırasında yapılan bir hatadan dolayımeydana gelir.
Bebeği beslerken mamanın sıcaklığını kontrol etmek için annenin ya da çocukla ilgilenen kişilerin mama kaşığını önce kendi ağızlarına değdirip daha sonra bebeğe vermeleri bu bulaşmanın başlıca kaynağıdır. Yine yere düşen emzikleri temizlemek maksadıyla ağızlarına sokup sonra bebeğe verebiliyorlar. Yapılan klinik çalışmalarda bebeğe çürük bakterilerinin bulaşmasının en temel iki nedeni olarak bunlar çıkmaktadır.
Bununla birlikte aynı bardağı, aynı çatal bıçağı kullanmak gibi bakterilerin bulaşacağı yan kaynaklar da var.
Bunlar olmasa da çürük bakterileri bebeğe zaten bulaşıyor ancak erken bulaşma çürüklerin daha çabuk oluşmasını sağlayacağından bunu kesinlikle istemiyoruz. Hijyenik açıdan bebeğin beslenmesinde kullandığımız gereçlerin diğer aile bireylerinin kullandığı gereçlerden kesinlikle ayrı ve izole olması gerekli. Böylelikle çürük bakterilerinin aile içi geçişi büyük ölçüde önlenmiş olur.
Bir küçük not olarak da diş macunu ve diş fırçasından bakteri geçişine de değinmek istiyorum. Aynı dişmacununun kullanılması sırasında diş fırçasına bulaşmış bakteriler macun tüpünün ucuna temas sırasında bulaşıp aynı macunu daha sonra kullanan bireyin fırçasına da bu tüp ucundan bakteri bulaşı olmaktadır.